Sosyal Medya

Dünya

Güney Kıbrıs ‘inkâr’ı yasakladı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 1915 olaylarının soykırım olmadığının ifade edilmesini yasakladı. Türkiye'ye göre karar 'yok hükmünde'.



Yaklaşık 6 ay önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile müzakereyi askıya alan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak adlandırılmamasını yasakladı.

Bu konudaki yasayı onaylayan Güney Kıbrıs Parlamentosu soykırımın, savaÅŸ suçlarının ve insanlığa karşı suçların inkârını yasakladı.

Meclis BaÅŸkanı Yiannakis Omirou, “Bugün tarihi bir gün. Parlamentonun tarihi gerçekleri göstermesine imkân tanıyor” dedi.

1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle adanın yönetiminin ikiye bölünmesinin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımıştı. Ancak yürürlükteki yasa, böyle bir yasak için uluslararası mahkemelerin inkârı suç saymasını gerektiriyordu.

Benzer bir yasa Fransa ve Ä°sviçre'de de var.  

'Yok hükmünde'

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin “Soykırımın Ä°nkarı Suçu” ile ilgili yaptığı yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi hakkındaki soruya "GKRY’nin sözkonusu tasarrufu bizim için yok hükmünde olup, yoruma da müstahak deÄŸildir." yanıtı verdi. Bilgiç, "1915 olaylarını, güncel ve basit siyasi hesapları kullanarak her vesileyle istismar etmeye çalışanların bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da hiçbir sonuç elde edemeyeceÄŸi ÅŸüphesizdir." ifadesini kullandı. 

 

Ermenistan ve özellikle ABD ve Fransa’da etkili olan Ermeni diasporası ise Osmanlı Devleti’nin topraklarındaki Ermenileri sistematik olarak öldürdüÄŸünü iddia ediyor.

1915 olaylarının 100. yıldönümünde bir kez daha soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Türkiye, bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araÅŸtırması gerektiÄŸi tezini savunuyor. 

Bu tartışmalarda yakın zamanda Türkiye lehine sayılabilecek bir karar çıktı. Ä°ÅŸçi Partisi Genel BaÅŸkanı DoÄŸu Perinçek, “Ermeni soykırımı emperyal bir yalandır” dediÄŸi için kendisini mahkûm eden Ä°sviçre ile Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’nde davalık olmuÅŸtu. AÄ°HM’ne taşınan bu davaya daha önce bakan daire Perinçek lehine karar verdi ve Ä°sviçre mahkemesinin aldığı kararı ‘düÅŸünce özgürlüÄŸünün ihlali’ olarak deÄŸerlendirdi. Ä°sviçre’nin itirazı üzerine konu bu kez AÄ°HM’de Büyük Daire’nin önüne geldi. Strasburg'da ilk temyiz duruÅŸması yapılan dava sürüyor.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.